top of page
  • Archangelos Konstantinidis

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Ελλάδα 2022. Μέρος 2ο

Οι περισσότεροι βιαστές παιδιών δρουν με κάποιες τακτικές και στρατηγικές. Ας δούμε κάποιες από τις συνηθέστερες.

Οι παιδοβιαστές συνήθως χτίζουν σιγά σιγά σχέση με τα παιδιά πριν να προχωρήσουν στην κακοποίηση.



Δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο παιδί, περνούν χρόνο μαζί του, του κάνουν δώρα, απομονώνουν το παιδί σταδιακά, γεμίζουν τα ψυχολογικά κενά που μπορεί να έχει το παιδί, την απουσία ενός πατέρα π.χ (φυσική απουσία, ή/και συναισθηματική) ή την ανάγκη του για προσοχή, αποδοχή, και αγάπη. Σιγά σιγά παιρνούν στη φάση που αγγίζουν το παιδί κλπ. Στην τελευταία φάση γεμίζουν το παιδί με φόβο, ενοχές, το χειρίζονται το απειλούν και το μπερδεύουν.


Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να κακοποιηθεί ένα παιδί σεξουαλικά.


Έχει βρεθεί ότι η δομή της οικογένειας του παιδιού παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο καθώς τα παιδιά που ζουν με 2 βιολογικούς γονιούς έχουν τις μικρότερες πιθανότητες στατιστικά να κακοποιηθούν σεξουαλικά. Προσοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν…Οι πιθανότητες αυξάνονται όταν το παιδί ζει με 1 μόνο γονιό ή με ένα γονιό και ένα πατριό ή μητριά. Τα παιδιά που δεν ζουν με κανένα γονιό π.χ είναι σε ανάδοχη οικογένεια έχουν περίπου 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να κακοποιηθούν σεξουαλικά ή αλλιώς.


Τα κορίτσια έχουν 5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να κακοποιηθούν από ότι τα αγόρια. Τα παιδιά φτωχών οικογενειών έχουν 3 φορές παραπάνω πιθανότητα να κακοποιηθούν. Τα παιδιά ή συνήθως οι έφηβοι που αισθάνονται να τους ενδιαφέρει το ίδιο φύλο είναι τα πιο ευάλωτα ίσως από όλα διότι συνήθως ζουν μυστικά , δεν έχουν πει τίποτα σε κανέναν, ούτε και νιώθουν ότι μπορούν. Το αποτέλεμα είναι πως αυτό μπορεί πολύ εύκολα ένας ενήλικος παιδοβιαστής να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή και να κακοποιήσει το παιδί αυτό.

( Διευκρίνιση: Ναι πολλά παιδιά έλκονται από άλλα παιδιά πριν την εφηβική ηλικία, τις περισσότερες φορές πλατωνικά και μόνο)


Η μη ελεγχόμενη πρόσβαση στο internet έχει επίσης βρεθεί ερευνητικά πως αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να πέσει θύμα το παιδί αυτό. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι 3 φορές πιο πιθανό να κακοποιηθούν σεξουαλικά.


Σχεδόν πάντα οι βιαστές παιδιών ψάχνουν να βρουν μια ευαλωτότητα, κάποια αδυναμία για να εκμεταλλευτούν και να δράσουν!


Στο επόμενο άρθρο της σειράς θα μπορέσετε να μάθετε για τις επιπτώσεις που έχει η σεξουαλική κακοποίηση στα παιδιά, άμεσα αλλά και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.


Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση. Να είστε καλά.


Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης. MSc


18 views0 comments
bottom of page