top of page
  • Archangelos Konstantinidis

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, Ελλάδα 2022. Μέρος 1ο.

Updated: Nov 21, 2022

Τι γνωρίσουμε από την επιστήμη; Τι γίνεται στην Ελλάδα;


Υπάρχει πρόβλημα και κάνοντας ότι δεν υπάρχει δεν πρόκειται να εξαφανιστεί! Αντιθέτως μόνο θα μεγαλώνει. Δεν μπορούν και δεν πρέπει μόνο τηλεοπτικά κανάλια να ασχολούνται και να διαμορφώνουν την εικόνα που έχουμε για αυτό το πολύπλοκο έγκλημα.


Χρειάζεται έγκυρη, επιστημονική γνώση δοσμένη με τρόπο κατανοητό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που φαίνεται να μεγαλώνει και για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλά. Το τελευταίο είναι και μέρος του προβλήματος..




Η κακοποίηση παιδιών δεν είναι κάτι που αφορά μόνο γονείς, μόνο το σχολείο, μόνο τους συγγενείς ή μόνο το κράτος. Μας αφορά όλους! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τα ανυπεράσπιστα παιδιά. Είμαστε αυτό που λέγεται η "κοινωνία" μέσα στα οποία τα παιδιά ζουν και μεγαλώνουν.

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι πολύ κοντύτερα μας απ΄ότι νομίζετε. Σε αυτή τη σειρά άρθρων επιχειρώ να σας ενημερώσω και να σας ευαισθητοποιήσω ώστε να είστε σε καλύτερη θέση ενάντια σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Η γνώση και σε αυτή την περίπτωση είναι δύναμη.


Προειδοποιώ πως για κάποιους αυτά που θα διαβάσουν θα είναι σκληρά.

Μη βγάλετε ποτέ συμπεράσματα με βάση κάποιο άρθρο και συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας αν έχετε σοβαρές απορίες ή προβληματισμούς. Τα παρακάτω έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα.


Πάμε να δούμε τα πολύ δυσάρεστα νούμερα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από έρευνες σε δυτικές χώρες. Για τα δεδομένα ειδικά στην Ελλάδα θα αναφερθώ αργότερα αλλά πρέπει να τονίσω πως είναι παρόμοια, απ΄όσο ξέρουμε με αυτά που θα δείτε.


Περίπου 1 στα 10 παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά πριν την ηλικία των 18 ετών.

1 στα 7 κορίτσια εώς τα 18 τους και 1 στα 25 περίπου αγόρια.

Στις Η.Π.Α περίπου 400.000 παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Έρευνες έχουν επανειλλημένα συμπεράνει πως η κοινωνία δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα σχετικά την την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η κοινωνία πιθανότατα λόγω ταινιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιστεύει πως οι βιασμοί ενάντια σε γυναίκες είναι πολύ περισσότερες από ότι ενάντια σε παιδιά, ενώ συμβαίνει το αντίθετο!

Περίπου το 70% του συνόλου των βιασμών έχουν θύματα παιδιά.


Υπολογίζεται ότι μόνο το 38% των παιδιών που έπεσαν θύματα, αναφέρουν κάτι σε οποιονδήποτε.

Οι παιδοβιαστές έχουν γενικά τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Είναι συνήθως πέρα από κάθε υποψία, ανήκουν στον "μέσο άνθρωπο", και συχνά βρίσκονται κοντά σε παιδιά λόγω ρόλου ή εργασίας, όπως σε εκκλησίες ή άλλους τόπους λατρείας, σε γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και φυσικά στα σπίτια των παιδιών.


Το 90% των θυμάτων γνωρίζει από πριν τον βιαστή του. Θυμηθείτε τον Έλληνα στρατιωτικό που μαζί με τους δύο αδερφούς του, βίαζε τον ανήλικο γιό του. (και ανιψιό τους)


Το 30% των θυμάτων κακοποιείται από μέλος της ίδιας οικογένειας.


Σχεδόν οι μισοί βιαστές παιδιών.......είναι άλλα παιδιά. Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως στην εφηβεία, τα οποία σχεδόν στο σύνολο τους είχαν και αυτά πέσει θύματα βιασμού ως παιδιά....Να σημειωθεί εδώ ότι αυτά τα παιδιά σχεδόν στο σύνολο τους δεν επαναλαμβάνουν βιασμό ποτέ ξανά στην ενήλικη ζωή τους ενώ όσα συμμετέχουν σε ψυχοθεραπεία εξειδικευμένη, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Μεγαλώνοντας αυτά τα παιδιά συνήθως έχουν μία φυσιολογική σεξουαλική ζωή.


Η ομοφυλόφιλοι δεν παρουσιάζουν καμία διαφορά στην συχνότητα σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους.


Οι ενήλικοι βιαστές παιδιών χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Μάλλον θα σοκαριστείτε ξανά με αυτό που ακολουθεί αλλά δεν είναι όλοι τους παιδεραστές! Τι σημαίνει αυτό; H μία κατηγορία παιδοβιαστών είναι παιδεραστές οι οποίοι έλκονται σεξουαλικά από παιδιά και ξεκινούν συνήθως νωρίς ενώ έχουν πολλά θύματα και έξω από τη δική τους οικογένεια.

Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή των "ευκαιριακών" παιδοβιαστών οι οποίοι συνήθως ξεκινούν την εγκληματική αυτή δραστηριότητα αργότερα στη ζωή τους και δεν έλκονται σεξουαλικά από παιδιά! Επίσης συνήθως δεν επιτίθενται σε μεγάλο αριθμό παιδιών.


Εάν αντέξατε μέχρι εδώ, είμαι σίγουρος πως έχετε πλέον μία εικόνα για το τι συμβαίνει. Διαβάστε στο επόμενο άρθρο για το πως δρουν οι κακοποιοί παιδιών.Τι τακτικές ή στρατηγικές έχουν, ποια παιδιά στοχοποιούν συνήθως και ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να πέσει θύμα ένα παιδί.


Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση. Η επιστήμη υπάρχει για να μας κάνει δυνατότερους και με καλύτερες άμυνες. Φανταστείτε πως όχι πολύ πίσω στο παρελθόν δεν γνωρίζαμε σχεδόν τίποτα από αυτά, ενώ σήμερα σε πολλές κοινωνίες είναι αδιανόητο να συζητηθούν τέτοια θέματα και να κάνει κάποιος αυτό που κάνω εγώ με αυτά τα άρθρα. Να είστε καλά!


Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης. MSc





bottom of page